Duniaku Sekolahku

Thursday, December 28, 2006

Ogoi lagik

Cita: tahniah .... selamat menempuh alam rumahtangga yang penuh warna warni .... welcome to d real world ...... eheheh (qina)Tahniah kak cita... semoga perkahwinan kak cita akan kekal hingga akhir hayat...(ayu)

citanuryati:tahniah n all the best with ur future...(msn)

*******terima kash...kudoakan kalian bahagia dunia akhirat*****

Tima kasih buat teman2...hm....tinggal 4 hari lagi nak bergelar isteri....malam tadik bengkak mata aku nangis ingat itu ini..hehehe...macam takmo kawen pun ada gak nih..huhu.....padanla org tua pesan, masa ni darah manis..(?)...pastu kat salah satu topik sembang keluarga dan rumah tangga nun..masa ni jgn kerap berhubung dgn tunang (?) ..takut iblis dan tenteranya racun supaya jgn ' dirikan masjid'...adeih......dan hari ni aku memang tadak mood............4 hari lagi....takut lebih banyak ada dalam diri ni..ntah apa yg hati aku kerepek ni.....qina..'real world' eh? huhu......aku paham..time dah kawenla macam2 cerita suka duka ek...

Masa aku jemput si Ogoi. kawan aku yg sama mengenali dia 3 tahun lepas masa dia 'tersadai' kat masjid at Taqwa Miri dulu, dia usik2 aku....'yati, jadik gak ko dgn dia ek?'...aku pun gelak2 jek, pastu aku usik ogoi.....' ntah, patutnya ko dgn dia sbb ko lagi mesra dgn dia dari aku yg pendiam...ogoi jawab balik...'eleh, sekilas ikan di air, aku tau, aku nengok dia, dia lain macam je bila dia nengok ko'...wek.....pandai jek dia...padahal kami 'berkawan' pun berkawan macam org lain gak..tupun kalau kuar paling kerap bawak ogoi temankan, ataupun aku akan angkut semua 'bala tentera' aka students aku sampai penuh keta dia...muehehe.......

APola yg aku pk skang ni..aduhai.....kdg2 aku nengok muka mak aku, aku jadik sebak...(semua org pmpuan macam tu kot) ...nanti2 aku bukan tanggungjawab mak aku lagi. tapi dah ada org yg 'jaga' aku, apa2 yg berlaku, aku kena banyak bersabar (aku nikan tak best), dan apa yg paling penting, dalam apa jua keadaan komunikasi antara 2 belah pihak pentingkan? apa lagi ek....

Hm..ntahlah...aku pun tak tahu...pas seminggu kawen kena gi Sabah plak belajar lagi...beg untuk kuliah pun aku dah seida...besau plak tu...cuma setahun aje.....mudah2anlah segala2nya baik....dan aku yakin pilihan aku tepat dan dia lelaki yang baik untuk aku....cuma aku je suka kerepek yg bukan2 ek..biasala..seorang aku....

Untuk buahatiku dan bakal suami yang kucingtaik :p.....terima kasih segalanya....semoga kasih berpanjangan....

*****************

betapa aku hargai
anugerah dari Illahi
Doa restu aku panjatkan
Semoga dirahmati...

Wednesday, December 06, 2006

Dilema...

perjalanan hidup ini sangat panjang
bagaikan kembara yang tiada hentinya
di sini kuberdiri di persimpangan
jauh pandangan yang kini kurenung....

Aiseh...lagu siti nurhaliza ni macam sininim aje dgn dilema aku kini...sebabnya...

ringtone braveheart)..macam mamai je mata aku anata sedar atau tidak..tapi dah mata takleh bukak...ZZZZZ...........kol 5 pagi, nengok hp...aiseh..ada sms masuk.... Eiii kodok! Call back. Urgent!ooo.....kodok dia panggil aku?sikit sikit kodok.... takpe..takpe katak :p .....menda urgent2 ni...mueheheh....ada org miskol malam tadik rupanya nak bagitau benda penting...menda ntah...pastu masa sapan ngan mak, ada org kol lagi..si katak tula....dia bagitaula kan...masa dia 'selongkar' kat internet dia 'ternampak' surat keputusan tawaran untuk kursus pendidikan khas aku berjaya!

Serentak dan belum lagi si katak aku tu habis bercakap..aku dah yeyeyeye! macam budak kecik!...elo! dengar dulu...kawan ku tu bagitau.....tempat tu tersangatla dekat? aku lagi suka dan gumbira........(dah terbayang dah)....aku jawabla..mesti kat Samarahan, atau mesti kat Maktab Temenggung Ibrahim.....kawan aku tu kata lagi dekat....aik? lagi dekat? Katne? yg aku dengan dia kata ...'Ah' atau 'An' je hujung dia....aku jawab giranng...samarahan! Dekat umah aku?.....sekali aku dengar sekali lagi...kat SABAH..Tuaran!....terlopong aku...siap nganga2 lagi...amik ko!

Huhu....dilemanye....dahla aku nak kawen ujung tahun ni (dijemput warga pusat karya kalau berkelapangan).....dahla baru semalam aku terima panggilan dari sekolah lama kat Miri...' Yati..permohonan untuk perpindahan ke Kuching, berjaya' huhu.....sekali lagi aku gumbira semalam sampai lebar je senyum aku dan sengih2 dalam sampan masa nak balik......dan sekali lagi aku dapat jawapan berjaya menda yg lain plak....

Aduii ,mak...aku terus carik mak...mak aku plak carik bapak aku dalam bilik...bapak aku plak carik aku...huhu.....tadeklah..pastu keduanya bagitau jawapan yg serupa.... ko ikutlah apa pendapat laki ko nanti huhu...baru tau...masa aku kol dia, dia plak kata ok je tapi dgn bersyarat...(ikhlas ke tak ni)?

Lepas dpt jawapan tu, time tu gak aku pegi JAIS utk interview kawen...ramainya umat! Ramai tul org nak kawen dan jugek bercerai!..Macam selamba je aku nengok pasangan yg nak amik surat penceraian mereka.....hm..masaaku kena interview tu, antara soklan yg 'best' masa ustazah tu begik tazkirah tentang hikmah perkahwinan dalam Islam antara lainnya... duduk sebumbung..isteri boleh raih banyak mana pahala asalkan taatkan suami dalam perkara2 yg maaruf..tapi relaiti skang ni..kebanyakan pasangan duduk berjauhan....so konsep perkahwinan tu 'lari' sikit....dan ustazah tu bagik contoj yg memang kena betu2 batang idung aku.....antaranya..kalau antara dilema kerja berjauhan, belajar dan duduk bawah ketiak suami...yg mana keutamaannnya? kalaupun suami bersetuju benarkan isteri duduk berjauhan, tengok muka suami tu, ikhlas tak bagik izin atau mulut kata izin tapi nampak berat hati...? wah ........ abang oii.....camna ni?

Pastu aku kol si abang aku tu..dia kata ok je dgn bersyarat lagi :p...(tupun mana nampak muka dia ikhlas tak bagi izin, kang kembang2 idung dia masa lafazkan izin tu) kalau ikut plan aku dulu...belajar dulu pastu kawen tapi dia nak 'ikat' aku dulu takut lari...so dah kena ikat nanti, kena dapat permit khas ek.....? nampak gayanya istikharah dulu..aiseh! 3 dalam satu benda nak buat dalam waktu terdekat ni...

so so......apapun jawanannya aku kena istikharah.....hm...pasal persiapan perkahwinan, penatnya lah oi...tiap2 ari aku kuar bandar beli barang..mak aku kata asyik kuar aje...yalah nak beli kain utk buat langsir..tupun aku belum start menjahit lagi...dan semestinya langsir dapur aku bertemakan HELLO KITTY!! Siapla nanti rumah aku tu jadik rumah Hello kitty...

okies.....dilema oh dilema...

Wednesday, November 22, 2006

adeih...

hm...sekarang aku kat cc jap, lepas carik baju tu baju ni.....peninnya adeh...nilah kalau PJJ (peTEKULan jarak jauh).......rasanya org sarawak je tahu maknanya...eheheh...takleh translate...biarlah rahsia...carik2 pun sorang2 aje...pastu kena match lagi..huhu..kena bebel lagi....aduila...

Dan aku pun tak tahu apa yang aku rasakan kini, rasa best ada gak, tapi rasa tak best lagik banyak...huhu...ogoi ke apa aku ni? nak2 lagu Datuk Siti berkumandang saat ni...Ct takpelah..org ramai sponse kan?Poninnya.....yolah org lain berbulan2 buat persiapan, ni sebulan aje.......tak sampai sebulan la.....adeih2 makin aku ponin...pastu disuruh Meng kuarantin kan diri kat umah jgn berjemur kang itam berkilat.....huh! dah itam, nak putih dalam masa sebulan, boleh ke...adeih! Pstu jgn makan sebarangan, kang gatal2...lagi adieh....kekadang tu ada gak hati aku ni buat lucu kat diri aku.....'oii..dah tak lawa tu, nak buh macam mana nak lawa apa'..eheheh......betul gak ek...so watpe aku control2....adeih..

Tapi tapi tapi...bila aku terkenangkan dia, sayangnya aku kat dia..rasa bahagia jek nak bahagiakan dia..tapi aku yang tak sebest org lain bolehke meng Best kan org lain? adeih...mak oii.....

Hm...baju baruk sepasang ditempah, waktu tailor tu ukur badan aku yg sekeping ni....sampai tak caya...betul aku sekeping ni??..pinggang etc..mueheheh....sabor aje la...pastu dia tanya umo aku......aku siap berkakak lagi dgn tailor tu.....cet! Dia lagik muda..baru 20 an...aku plak 30 an..nasib org kurus cenggini tak nampak sangat berusia...adeih..skang kena makan banyak2 untuk berisik sikit, takla sekeping aje eh....camna nak berisik ni..adeih....ada petua segera?

Adeih..nak teruskan perjalanan mencari baju nan sepasang..

.....................................................
kekasih sejati teman yang berbudi
kasihnya bukan keterpaksaan
bukan jua kerana keduniaan
mekar subur disiram nur kasih

Thursday, October 19, 2006

Pastu....

Aku baru aje balik dari sekolah dari mesyuarat kokurikulum, macam biasa, kena gantung kuali kat tinge...(dgr pengetua potpet kami orang..huhu).. abih kol 11 pagi tadik. Pastu singgah jap bilik exam, staple kertas soklan dgn kawan2 dgn cikgu Jaafar, kak Dyg,Jiyah dan Faez....lawak plak dok dalam tu, mana tak dorang main teka teki....pastu soklan cepumas selalu bagik kat aku...'nanti honeymoon katmana? erk! apa honeymoon2......ada plak dorang tu! Pastu jenguk surau, terlihat kelibat sorang adik lelaki surau aku tu tengah tonggek tonggek...tegurlah dia.."abu, watpe tu...dah habis gotong royong membersihkan surau ke? Sambil2 tu aku nengok pelepah kipas macam lepas dibersihkan.....Abu jawable..." tgh jemur sejadah yg lepas dicuci tadik....."yang lain tidur sunat sebelum zuhur....iyolah tu....Dan dalam pada tu....tetiba aku teringinkan sesuatu..apa dia?eheheh....yg ada belacan, yg ada ikan bilis + cili + limauu........adeihh...

Pastu lagi, aku tetiba je teringatkan ulam...kembang plak air liur...apa plak bulan2 posa gini......aku cadang nak makan ulam berbukak nanti..hehehe..sebelum tu kena beli belacan dulu! Belacan kat rumah tak sedap ( eleh, dia buat sambal memang tak sedap, nak salahkan belacan plak :p) nak carik kat mana? tentunya di pekan lutong! Pastu aku pun pi situ..takdekla pulak...yg aku jumpa dan beli ialah mangga dan limau kasturi..ehehe......pastu masa aku nak start keta balik, gegar2 je keta tu, kecut perut aku, aku matikan engine...bunyi dia..perghhh!! Grom..grom.....dgn gegaran yg buat jantung aku bergegar sama.....nak kena pi workshop ni! Pastu aku pilah kg pengkalan lutong, keta aku kena tukar plug 3 egek, tukar connecter, rendahkan yg tinggi (apa ntah)...pastu baruk ok...sementara tunggu pomen tu beli barang, aku duk atas tangga umah dia (bengkel) sambil tulis kad raya untuk seseorang..punyalah payah nak carik kata2...nak carik kad untuk dia pun satu hal, 3 hari carik! Padahal melambak je kad tapi satu tak berkenan! kira ni kad balasan untuk dia...dia dah kim kad raya isnin lepas...kad kartun 40 sen sigik...huhu....romantik tak dia?..:p...aku kalau bleh nak carik kad yg hello kitty punya, masalahnya tadek! kena buat sendiri.

Pastu keta aku pun ok.....pastu aku pun nak pi bulubet beli barang2..nak beli bahan untuk buat kek...ada 4 org kawan aku suh buat kek lapis..aku buat kek lapis biasa jek....ada gak aku suh dorang beli je kat pasar malam, dorang kata tak sedap! Ntah..aku taknah beli kek kat situ...so cancel lah rasanya nak beli kek untuk raya nanti sbb aku malas nak buat untuk dirik sendiri! Huhu...buat untuk orang bleh.... sebelum tu aku singgah kat Pustaka dulu, kira cc lah ni...aku ahlinya, tapi sejam je sehari..tula kena cepat2 menaip...nak masuk kat ruangan mana2 main gitu aje...sejam je...alapak 30 min lagi!

pastu mesti aku akan buat ulam untuk berbuka nanti. hari ni aku berbuka kat rumah jiran si Tum...yolah, nanti dikatakan sombong ek...(dah memang ya)....so aku tak ke surau sekolah malam ni...malam sok baruk berbuka dgn adik2 surau lagi.....dah dekat seminggu ni aku balik pukul 11 malam ke rumah sbb ada latihan nasyid untuk konsert sekolah akhir tahun ni...huh! kerja kat sekolah tu tak penah habis......nak buat macam mana...sekolah yg terbizi sekali kat bandar Miri ni ek...

pastu aku nengok jam, alanak! 20 minit lagi masa!..okies....pastu aku rasa nak memblahkan diri ini...sebelum tu..selamat hari raya untuk semua...maaf zahir dan batin, kalau ada kata2 yg terhiris bila membaca catatan ogoi aku ni, mintaaf maaf banyak2..tadek niat menyinggung sesiapa...ok...assalammualaikum...

*********************************

Di sana apakah ertinya Syawal,
rintihan tiada hentinya
alangkah hibanya di aidilfitri
Buminya bagai ambang duri

betulker?

Tuesday, October 10, 2006

Bersamamu....

Lagu tema slot Bersamamu TV3 je pagi tadik...hm..dan itulah yang berlaku. Pagi tadik aku menemani hosmetku ke Kampung Pengkalan..tujuannya dia nak tunaikan niat dia untuk sedekah beras 10kg sebanyak 10 kampit kalau tak silap aku kat orang miskin..(dibetulkan istilah sebagai kurang mampu). kalau diikutkan plan A kami akan pergi Kg Kuala Baram, tapi disebabkan students aku tak dapat dihubungi, nak2 kawan aku takmo tangguh lagi, pastu nak pegi ke kg tu plak ada 2 cara..pertama dgn laluan sungai..hosmet aku plak takmo naik sampan ke perkampungan sana, takut buaya yg tgh berpuasa kat dalam tu (eleh...orang lain ulang alik je guna sampan ok aja :p) dan cara kedua kena menyeberangi 'asian bridge' dan kena tol RM 10 sekali perjalanan...buat hosmet aku kata takyah..kita carik yang dekat2 aje...

so disebabkan tiada dibuat plan B, on d spot jugeklah tadik..memula aku hubungi sorang bekas student aku yg tinggal kat kampung pengkalan tu..pastu bermulalah menjejaki "orang kurang berkemampuan' (eleh..macamlah banyak sangat nak bagik..heheh..). Berpandukan student aku tu kami jejaklah rumah student aku yg aku rasa kurang mampu..yalah tak dirancag awal, so aku tak cari profile budak2 tu masa kat sekolah...mula2 kami pergi rumah sorang student aku bernama Hamidah dan Rozita..mula sampai rumahdia, jiran2 dia ramai yg kuar rumah jengok kami orang..glemernya...yalah maybe dorang taknah nengok keta asing masuk.....sebijik macam bersamamu tv 3...huhu....lepas hosmet aku bagik beras 10kg kat dorang, kami pun meneruskan pencarian....kira pusing seluruh kampung tu...carik rumah yang uzur2 lebih kurang.

Yang menggelikan hati aku tadik, student aku yg jadik guider tu bagitau ada sebuah rumah tu tinggal sorang tua yg dok sorang2, anak dia langsung tak jenguk, pastu rumah dia uzur nak roboh. Student aku tu bagiktau lagi, hari ni org2 kampung akan gotong royong baiki rumah dia....hosemet aku dengar makinlah dia beria2 nak pegi rumah tu......sampai aje, memang rumah tu uzur dan ada sorang lelaki pertengahan usia tengah bertukang....samapi aje situ, hosmet aku terus bawak sekampit beras dan tanya pakcik tu.." Pakcik, kat sini ada tak sorang nenek tua yg tinggal sorang?'..pakcik tu kebil2 je pastu dia menjawab..."yang mana satu"...student aku plak mencelah bagitau gambaran nenek tu...barulah pakcik tu jawan..."o...org tua tu, dia dah lama meninggal, 2003 lagi', rumah ni pun saya yang punya (mungkin waris dia)..ni tgh nak buat barulah ni..' Ulps!!! Poyo je kami bertiga masuk dalam kereta, apalagi pecah perut gelak...hoho..apola....cerita lama tu!

Pastu carik lagi rumah yg uzur2..tapi tak boleh dipakai sangat, sbb nampak aje uzur tapi ada astro plak! Ish..tak jadik nak singgah...walaupun gitu, kami dapat jugak menghabiskan pencarian lebih kurang 9 orang yang diistilahkan sebagai kurang mampu...hm..hosmet aku tu malas nak bagik kat rumah anak2 yatim macam tahun lepas sebab dia kata ramai orang menderma kat sana time2 ni, so dia nak carik sendirik......lega rasanya kereta tak berat lagi pikul beras2 tu...cuma rasa janggal sikit, tiap kali kami bagik salam, jiran rumah sebelah akan kuar ramai2 macam nampak orang asing..nak2 tetiba je hosmet aku hulurkan beras......mesti orang terkebil2 kan?

Apapun, menda ni pasti jadik kenangan yang akan aku ingati dan antaar memori indah dalam hidupku bersama hosmetku tu kalau aku tak bersama dia lagi nanti...(poorah..macam betul je dapat transfer)

Sunday, October 01, 2006

Seminggu ramadan

Srob srob....sayu sungguh hatiku lepas solat subuh tadik, lepas ngaji, tup2 teringat kat adik2 surau kat sekolah tu, dorang sahur apa ek, dah solat ke belum?...sukar kufikirkan nanti kalau betul aku dapat transfer, aku blh tak tenang dan cool nanti..(eleh, macamlah confirm dpt transfer)

Buat minggu pertama ramadan ni, masa kuhabiskan dengan adik2 surau..abih aje sekolah515 (time puasa, sekolah tutup awal...yeye), malas tul aku nak balik rumah yg lebihkurang 15km dari sekolah ni (betulker)...nak2 mst jammed giler , dari aku bersesak2 gitu, baik aku 'lepak' kat surau sekolah....sementara tunggu adik2 bawak makanan dorang ke surau untuk berbuka sama2 nanti. Pukul 6, makanan dah siap terkumpul, kul 610 kami sama2 menyediakan secawan air dan 2 bijik kurma untuk berbuka sambil dengar celoteh 'jiran sekampung' dari radio sarawak fm...lepas berbuka ala kadar, solat maghrib berjemaah..kadang2 tu, bila tengok ada adik2 lelaki surau yg boleh menjadi imam, rasa syahdu sangat..aku akui dorang ngaji pun tak lepas lagi, tapi sekurang2nya dorang dah ada pendedahan begitu.....pastu kami akan makan ansik plak!

Menu asrama dorang simple aje. Nasik + satu lauk + sayur, kekadang aje disediakan pencuci mulut seperti bubur atau buah..sian nengok adik2 aku tu, kalau zaman aku masih tinggal kat berek sekolah dulu, blh aku tambah apa yg patut, tapi skang tak larat dah...dari pagi dah ada kat sekolah. tupun kdg2 lauk dorang jap cukup jap tak cukup. Hari kedua puasa tu, lauknya cuma ikan goreng perisai! (yg berkulit keras...apa nama ntah..cencaru ke? lupa plak nak tanya ikan tu sapa nama dia). adik2 pmpuan yg takbleh solat akan bertugas menghidang makanan..abih je doa, bergegas dorang nak makan..budak2 katakan..masa nak baca doa makan, adik2 pmpuan ngadu .."kak, nasik dan lauk tak cukup'..nak taknak aku mintak dorang jgn makan dulu, kena bahagikan nasik sampai cukup..ikan plak terpaksa dipatah dua..ehehehe...kelakar plak rasanya....pengajaran pd bulan ramadan ni agar ada sifat tolenrasi ek...masa makan plak tu, adui...riuh betul budak2 ni...ni baru ada 'anak' seramai 38 orang, belum lagi ada anak sendiri...

lepas berbuka, ada giliran mencuci pinggan, lap lantai..pastu aktiviti bebas! biasanya aku dan beberapa org adik akan bagik kucing surau makan..yolah,d orang pun puasa jugek, tapi waktu berbuka dorang lewat skit., tapi kucing2 ni macam jinak2 kucing plak, masa kami makan, ada je terngiau2 dorang nak nasik, tapi dah bagik lari..masa tulah kami akan carik kucing tu kat memana, kucing2 tu plak suka lari2, apalagi kejarrrr.....main serenti plak.kdg2 ada plak, lain yang dipanggil, anjing plak yang datang! Geram betul! terpaksa hambat anjing tu, suka ja wat kacau, bukannya dorang puasa ya tak?

Dalam 720 macam tu, ustaz, cikgu2 lain akan datang untuk sama2 mengimarahkan surau. Tahun ni, alhamdulillah, kira oklah sambutan dari cikgu2 untuk ramadan kali..ada yang siap bawak anak lagi...masa tu adik2 asrama suka ja picit budak2 tu..huhu..terhibur dengan telatah dorang...masa tu ada gak terpikir..bestnya kalau ada anak... eleh...anak tekak adalah...lepas terawih, moreh plak. Makan utk moreh biasanya disediakan oleg kumpulan guru2 yang ikut giliran, masa moreh tu, sungguh2 adik2 aku tu makan, biasala budak2 yg tinggal kat asrama, mana ada pilihan makanan macam tu..abih moreh, balik!

Biasanya aku sampai rumah 9 lebih ..letih tak terkata. selalunya sampai aje, hosmet aku dah tido...hoho....sahur je kami bersua, aku plak baru nak mandi malam, muehehe....sib baik aku wangi aje (kalu busuk pun, bukan ngakupun)...pastu buat keja sekolah sampailah tertidur...sahur, gi sekolah pagi....abih sekolah, gi surau..gitulah rutin sepanjang minggu ni. Dan petang ni rasanya aku akan berbuka kat sekolah lagi ngan adik2 aku tu, sbb hosmet aku bagitau awal2 dah dia berbuka kat luar dgn kawan dia...em..dari berbuka sorang baik aku gis ekolah, leh jumpa adik2 surau dan semestinya jugek ngan kucing dan anjing pengacau tu....wokeh!

***************************

mengapa kita ditemukan?dan akhirnya kita dipisahkanmungkinkah menguji kesetiaan?Kejujuran dan kemanisan imanTuhan berikan daku kekuatan..

Sunday, August 13, 2006

lepaskan...

Malam ni aku ngn kwan2 aku akan bertugas kat sekolah...bermula 7 malam sampai ko, 1pagi..tadik dah mesyuarat guru dah....jadik pencatat minit mesyuarat plak...nampak gayanya malam ni samada tido kat surau sekolah atau tumpang tido rumah kawanku kat kg merikan tu...tak berani nak balik masa tu ei....kancil aku bukannya laju sgt..dulu nah kena buli nak2 oleh keta brunei

sebenarnya kalau nak diikutkan lepas mesyuarat tadik nak aje terus balik rumah rehat, sbb malam ni kena bertugas jadik security guard. Minggu depan dah cuti, sib baik..kalau tak ada je program kat sekolah aku tu, jarang sangat ari sabtu aku boleh guleng2 dgn boncet aku tu sbb mesti ada program sekolah tiap sabtu, tu belum lagik sampa tengah malam kat sekolah, belum lagik bertugas ahad..opss! sapa kata keja cikgu sikalang ni senang..rasa2 aku tu zaman tok kadok dulu..kalau org lain, abih je keja boleh rilek2.....keja cikgu tak, balik opis, keja sekoalh terpaksa dibawak kalau tak takde masa nak buat kat sekolah....macam ari rabu lepas, mana tak menitik air mata aku....dahla tiap2 pagi koll 9 kena ada kat sekolah, sambung luar sidang..pastu terus sambung ngajar sampai 625. ari tuh aku bawak bekal nasik goreng...yola..budget dah merundum sekarang.....tapi disebabkan banyak sangat kerja selain tugas mengajar, teach in lagi.....bekal tu tak sempat aku nak makan..bawak balik ke rumah...uwa.....!! ada masa 30 minit utk rehat, tapi aku gunakan untuk slat dulu pastu bila nak makan tader mood dah sbb dah lewat sangat...nilah aku tak sabar nak cuti minggu depan..nak manja dgn maka abah....tupun kdg2 cuti tu, ada je sekolah telefon suruh buat itu ini...

Dan aku juga terpanggil untuk tulis dairy ni, bukan apa...nak luahkan apa yg terbuku kat hati aku..aku sgt2 harapkan pengertian dari sesapa yg aku takleh macam dulu...mesti nak reply sms yg aku terima, nak kol macam selalu...takleh! kdg2 sms yg aku terima masa aku sgt2 bz...takkleh nak reply time tu..dan kalau lambat reply ada yg merajuk..huhu...dahla bz ditambah lagi dgn macam ni......nak jaga hati org hati aku sdrik? dan semalam aku dah terima sms dari salah seorang 'adik' cyber aku yg aku kenal 2003 dulu, kata aku dah buang batu, dah lupakan dia..macam2.....yalah masa tu dia kol aku masa aku tgh driving. Aku plak jenis org yg takleh berbual mcm tu dlm kereta..sudahnya dia merajuk dan sms aku kata aku dah buang batu...wahai adik fahamilah....akak dah xplainkan? dan mengertilah...akak dulu maybe ceria, skrg keceriaan tu macam sirna dah bila kebizian melanda..hanya aku dan kawan2 satu sekolah aku je tahu betapa tahap bznya sekolah kami..tak caya..pi ngajar kat sini.. sib baik kawan aku yg sorang tu faham..kalau tak....hempuk dia kat dinding....(brutal ni)

ni pun aku macam dah muak, jemu...tolon......transfer kat sabah kang!!mudahan aku dapat transfer tahun ni...dihantar kat pedalaman pun takpe, janji kuar dari sekolah ni...huhu....lepaskanlah aku.....(kalau takde kat tempat tu, kat sabah takpe ek)...

hm..lain macam aje dairy aku ni, mcm tempat lepaskan perasaan..kuang2......takleh tensen cik yati oii....nanti makin kerepot muka yg sedia kerepot ni......hidup mesti ceria......!sok ahadkan..kita ENJOY!!!!....:p

******takde idea nka buat coretan...
 

Free Hit Counter